Ting man kan gjøre i hagen om vinteren

vinter hage

Vinteren er er fin tid for fritid.

Vinteren har endel fridager man kan bruke til å søke jobber. Men fridager kan man også bruke til fritid, for eksempel i hagen. Det er ikke så mange ting man kan gjøre i hagen om vinteren. Men de tingene man kan gjøre er med til å forberede hagen til våren, sommeren og neste vinter.

Fjern den tunge snøen
Hvis det kommer mye snø, er det en god idé å gå en tur i hagen og fjerne snøen fra plantene. Det kan trykke ned på plantene slik at grenene knekker. Bank derfor av snøen med et kosteskaft eller lignende, og bank snøen av busker og planter.

Hvis det derimot bare kommer frost og lett snø som legger seg rundt plantene, så gjør det ingenting. Man skal nemlig huske på at et lite lag snø rundt plantene er med til å isolere dem.

Fell trær
Hvis man har trær i hagen man vil ha bort, så er vinteren et godt tidspunkt å felle dem på. For det første er det enkelt å se hva man gjør, siden alle bladene på treet er borte. Og så er det dessuten nesten ikke noe annet hagearbeide man kan foreta seg.

Pass på stueplantene
Stueplantene blir noen ganger oversett og ignorert og lever en kjedelig tilværelse bak TV’en. Men stueplanter, ikke minst kaktuser, har på det seneste blitt veldig populært og trendy. Hvis de ikke har blitt omplantet på en stund, så er vinteren et perfekt tidspunkt for å gi dem noe frisk jord.

Kaktusene skal stå i veldrenet jord, og har godt av litt grus blandet inn i jorden.

Gi fuglene mat og vann
Vinteren er en årstiden man skal være litt ekstra snill mot dyrene. Det er derfor opplagt å sørge for at småfuglene har mat og tilgang på vann. Men pass på at det ikke faller så mye mat ned på bakken rundt fuglebrettet, siden dette kan være med til å tiltrekke rotter.

Hvis du mangler redskaper til å snekre fuglebrettet, eller innser at du generelt bare mangler nye redskaper, så kan du se alt innenfor hageredskaper her.

Pass på saltbruken
Mange mennesker, spesielt de som bor i byene, har vært ute med saltet i løpet av vinteren. Men man skal være oppmerksom på at salt kan gjøre stor skade i hagen. Så hvis man har et fortau langs hekken eller en gangsti langs plenen eller bedd med planter, så er det lurt å være varsom med saltbruken. Saltet forurenser og svir røttene. Hvis det spruter søle med salt opp på plantene kan det etse vekk knoppene som skal springe ut om våren.

I stedet for å salte, kan man lage en saltoppløsning med en del salt og fire deler vann. Men det aller beste er om du kan nøye deg med å gruse i stedet for.

Begynn forspiringen
Det begynner tross alt å gå mot lysere tider, og snart er det på tide å kjøpe frø og forspire. Nettbutikkene bugner allerede av frø, og det er spesielt frø fra chili, artiskjokker, paprika og noen sommerblomster som trenger en god og lang forspiring.

Husk å vaske pottene du brukte siste år grundig, da det kan sitte sykdommer i gammelt plantemateriale og jord. Pottene skal plasseres lyst, og temperaturen skal ikke være høyere enn 18-20 grader. Og husk å vær tålmodig!

Annonsørinnhold