Jobbene i industrien vokser videre

Industrien i Norge ekspanderer.

Industrien i Norge har sett en fantastisk vekst over sin historie. Selv om jobbmarkedet her også har gått nedover under resesjoner, så har det vært langt på nær like ille som andre bransjer. Til kontrast har det også vært utrolig mye mer vekst her når markedene har sett oppgang.

Siden olja ble funnet på slutten av 60-tallet har Norge vært en dominant industrinasjon. I dag er vi blant de desidert største eksportørene av olje- og gassrelatert industri. Vi har derimot også over årene virkelig bevist at vi kan utnytte den lange kystlinja vi har, og dermed vokst vår fiskeindustri. Og jobbene fortsetter å vokse videre!

Innovasjonen er nøkkelen
Det viktigste for jobbmarkedet i Norge er innovasjonen. Ofte har vi gjentatt Gro Harlem Brundtland sitt motto ”det er typisk norsk å være best”. Innenfor industrien handler dette om spesialiserte nisjer, slik som for eksempel spesialrister og standardrister til alle mulige oppgaver.

Ved å inngå i slike markeder blir Norge som industrinasjon kjent for å være best på en enkel ting – en gave som kan være helt essensiell i et kompetitivt verdensmarked. Selv om det nok er blitt en klisje, så kan vi jo tross alt ikke leve av olja videre. Da er det godt at jobbene vokser innen nisjemarkedene.

Grønne jobber dominerer fremtiden
Kombinert med innovasjon er grønne jobber utvilsomt i Norges fremtidsplaner. Hav vind, solenergi, og andre fornybare energier har bare de siste årene stått på toppen av mange politikeres ønsker – og befolkningen generelt.

Dette har ført til en videre vekst i antall industrijobber som vi sjeldent har sett i noen andre bransjer. Det er fordi andre bransjer ville blitt utryddet på dette stadiet. Men industrien må leve videre, da den er ryggraden i samfunnet vårt. Tiden vil bare vise hvor mange nye jobber som vil oppstå her!