Barnevern og fosterhjem

StoppBarnevernet.com.

Barnevern er en offentlig tjeneste, som har til hovedoppgave å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, og bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.

Imidlertidig har mange medieoppslag om forskjellige skandaler i barnevernet som alvorlige lovbrudd og grov omsorgssvikt de seneste årene satt hele barnevernet under massiv kritikk.

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har i tillegg domfelt Norge for alvorlige krenkelser av grunnleggende menneskerettigheter noe som har ført til at stadig flere stiller spørsmål om barnevernets hovedoppgave, nemlig «å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling».

Barnevernet kan tilby hjelpetiltak eller foreta en omsorgsovertakelse. Hjelpetiltak skal foregå i hjemmet, mens omsorgsovertakelse betyr at barnet flyttes fra hjemmet til foreldrene og til et beredskapshjem, fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner.

De fleste barn havner i fosterhjem.

Et fosterhjem, eller oppfostringshjem, og en fosterfamilie består av betalte fosterforeldre og fosterbarn som blir oppfostret av fosterforeldre, i noen tilfeller også sammen med disse personenes egne barn. Barna tas fra foreldrene av saksbehandlere i barnevernet og leveres til fosterhjem med økonomisk belønning.

Les mer om barnevern og fosterhjem på StoppBarnevernet.com.