Statsbudsjettet 2024: – En avgjørende satsing på gründere

Innovasjon Norge under Arendalsuka.

I regjeringens forslag til statsbudsjett styrkes innsatsen for oppstarts- og vekstselskap med 220 millioner kroner. 70 av disse millionene går til å styrke Innovasjon Norges ordninger for oppstarts- og vekstselskaper.

– Vi kan stå ved et vippepunkt: Undersøkelser viser at færre unge ønsker å etablere egen bedrift og entreprenørskapsaktiviteten er fremdeles lavere enn før koronakrisen. Derfor er dette et svært velkomment løft for gründere og vekstbedrifter, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.

– Ordningene i virkemiddelapparatet skal være utløsende og forbedre tilgangen til offentlig og privat risikokapital for oppstartselskap. Sammen med finansieringsordninger har Innovasjon Norge tilbud om rådgiving, kurs, mentorer og nettverksprogram i hele landet, legger næringsminister Jan Christian Vestre til.

Vi har flere oppstartsbedrifter og vekstbedrifter enn tidligere, og det har vokst frem gründermiljøer i hele landet. Likevel forteller bedrifter, banker og investorer oss at kapitalmarkedet er blitt strammere.

– De neste årene trenger Norge flere gründere, ikke færre. For i motsetning til våre naboland har Norge en dobbel omstillingsutfordring: Vi skal både skape nytt næringsliv, som alle andre må, men i Norge skal vi også gjøre oss mindre avhengig av olje og gass.

– Gründerne er avgjørende for omstillingen av norsk økonomi, i utvikling av innovative og bærekraftige løsninger og for fremtidig verdiskaping, sysselsetting og eksport, påpeker Håkon Haugli.